„Memoria Bisericii în imagini: Episcopul Iosif Gafton al Râmnicului şi Argeşului”

Ep. IOSIF (Gafton) al Râmnicului şi Argeşului

-un articol de Adrian Nicolae PETCU

Era originar din ţinutul Galaţiului, din Valea Mărului, născut în 1896 şi botezat cu numele de Ioan. A urmat Seminarul Teologic de la Galaţi, apoi Facultatea de Teologie din Bucureşti.

După absolvire, timp de zece ani a slujit la parohia Rotari, jud. Prahova, apoi din 1935 a fost preot la Biserica Sfânta Ecaterina din Bucureşti. Aici, preotul Ioan Gafton a iniţiat şi susţinut o importantă activitatea catehetică şi misionară, fiind remarcat de Patriarhul Nicodim Munteanu. Experienţa acumulată şi prestigiul de care se bucura l-au recomandat pentru funcţii administrative bisericeşti. Patriarhul l-a numit consilier referent la Arhiepiscopia Bucureştilor, pentru ca, în 1942, după ce rămăsese văduv, să-l cheme în treapta arhieriei ca vicar patriarhal. Doi ani mai târziu, ierarhul Iosif era ales Episcop al Argeşului. În 1945 a fost la Moscova, la festivităţile de alegere a Patriarhului Alexei al Rusiei. Patriarhul Nicodim a ţinut foarte mult la el, sperând să-i urmeze în funcţia de patriarh. În perioada octombrie 1947 – februarie 1948, Episcopul Iosif a girat treburile Patriarhiei. Din 1949 a fost episcop al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu sediul la Râmnicu-Vâlcea. A depus eforturi pentru refacerea şi menţinerea activităţii duhovniceşti din mănăstiri şi valorificarea patrimoniului cultural-bisericesc. La 9 iunie 1984 a trecut la cele veşnice.

Această prezentare necesită JavaScript.

sursa: http://www.ziarullumina.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s