22 martie, în Palatul Patriarhiei, PF Daniel a primit vizita delegaţiei directorilor din instituţiile de învăţământ din Transnistria

Patriarhul României a primit vizita delegaţiei directorilor din instituţiile de învăţământ din Transnistria

Patriarhul României a primit vizita delegaţiei directorilor din instituţiile de învăţământ din Transnistria

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit astăzi, 22 martie, în Palatul Patriarhiei vizita delegaţiei directorilor din instituţiile de învăţământ din Transnistria. În cadrul întrevederii, care s-a desfăşurat în Sala „Sanctus Johannes Cassianus”, au fost prezentate problemele cu care se confruntă învăţământul din regiunea transnistreană.

Nouă directori de şcoli româneşti din Transnistria, aflaţi în vizită de lucru în România la invitaţia Departamentului de Stat pentru Românii de Pretutindeni, au avut ieri o întâlnire cu Patriarhul României. În cadrul întrevederii, care s-a desfăşurat în Sala ‘Sanctus Johannes Cassianus’, s-au discutat şi s-au căutat soluţii pentru problemele cu care se confruntă învăţământul românesc din regiunea transnistreană. De asemenea, s-a subliniat necesitatea unor eforturi comune ale Departamentului de Stat pentru Românii de Pretutindeni şi ale Patriarhiei Române pentru îmbunătăţirea condiţiilor de învăţământ pentru tinerii români de dincolo de Nistru, prin dotarea cu material didactic pentru promovarea studiului limbii române şi organizarea de activităţi şi pelerinaje la mănăstirile din ţară.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat şi încurajat în slujirea jertfelnică pe care o desfăşoară.

“Ne bucurăm că sunteţi aici prezenţi. Mulţumim domnului secretar de stat al departamentului românilor de pretutindeni, Eugen Tomac, pentru că a organizat această întâlnire. Dorim să vă felicităm pentru activitatea pe care o desfăşuraţi acolo ca apostoli ai latinităţii”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.
Daruri din partea Patriarhului României

La finalul întâlnirii, Patriarhul României le-a acordat daruri membrilor delegaţiei şi le-a prezentat macheta ilustrativă a Catedralei Mântuirii Neamului, explicându-le simbolismul arhitecturii şi importanţa edificării acestui sfânt lăcaş pentru poporul român din ţară, dar şi pentru cel de dincolo de hotare. ‘Pentru profesorii din şcolile cu predare în limba română din Transnistria, vizita aceasta pot spune că a reprezentat totul, fiindcă în ciuda greutăţilor pe care le întâmpinăm noi acolo, în stânga Nistrului, apărând limba română, apărând istoria românilor, apărând creştinismul, noi am simţit astăzi că nu suntem singuri. Am simţit că ne sunt alături fraţii noştri români şi Biserica-mamă. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a acordat mult timp şi ne-am simţit foarte bine. Pot să spun că am simţit o uşurare, ne-am simţit curăţiţi sufleteşte în Postul Mare şi ne bucurăm să ducem această binecuvântare profesorilor, părinţilor şi copiilor din Transnistria, acelora care stau în tranşee pentru apărarea demnităţii naţionale, a limbii şi a istoriei româneşti. Astăzi, încă o dată, ne-am convins că sângele apă nu se face’, ne-a spus Ion Iovcev, directorul Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol.

‘Curajul şi dragostea faţă de limbă şi de neam ne ajută să trecem peste probleme’

Eleonora Cerkavscki, directorul Liceului Teoretic ‘Ştefan cel Mare şi Sfânt’ din Gregoriopol, ne-a relatat care sunt principalele dificultăţi pe care le întâmpină învăţământul românesc în Transnistria. ‘Prima problemă cu care ne confruntăm este faptul că nici o şcoală din Transnistria nu are sediu propriu sau nu are un sediu adecvat unei instituţii şcolare pentru a putea activa normal. Ne confruntăm cu tot felul de probleme: lipsă de carte, lipsă de sedii adecvate, lipsă de comunicare în limba română, presa română este interzisă, salariile sunt foarte mici. Numai curajul şi dragostea faţă de limbă şi de neam ne fac să trecem peste aceste probleme. Vizita noastră la Patriarhia Română reprezintă, în primul rand, o încurajare. Noi venim dintr-o zonă unde, pentru a mărturisi cu demnitate că eşti român, e nevoie de foarte mult curaj.

Ne bucurăm că Preafericitul Daniel şi-a făcut timp să se întâlnească cu cei mai oropsiţi români din ziua de astăzi. Chiar dacă trecem prin această criză aspră, noi ne iubim limba, ne iubim ţara şi, dacă noi ne iubim ţara, înseamnă că şi ţara trebuie să ne iubească pe noi’, a mărturisit Eleonora Cerkavscki pentru ‘Ziarul Lumina’.

Membrii delegaţiei transnistrene au vizitat, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, şi câteva dintre sălile Palatului Patriarhiei.

sursa- www.basilica.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, social..., ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s