10 Mai: Regele Mihai rupe legăturile istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Antena 3 | 10 Mai2011, 15:24

 

Foto: Intact Images
 
 Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern au rupt orice legătură dinastică. De astăzi, 10 mai, niciun membru al Familiei Regale a României nu va mai avea dreptul să folosească vreun titlu obţinut în mod ereditar sau acordat de orice Şef al Casei Princiare de Hohenzollern.Lâsând deoparte exprimarea protocolară, ceea ce a hotărât Regele Mihai este o declaraţie de independenţă a Casei Regale din România. Oricum, ruptura între cele două familii s-a produs în anul 1916.

Atunci, Ferdinand a fost exclus din rândul familiei Hohenzollern în urma intrării României în război împotriva Axei. Numele lui a fost şters din toate documentele. Carol al II-lea a reluat legăturile cu familia europeană însă ele nu au mai fost niciodată la fel.

Decizia luată azi de regele Mihai înseamnă că membrii familiei princiare de Hohenzollern nu se vor mai putea implica în deciziile luate de capetele încoronate din România.

Începând de astăzi, toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern iau sfârşit.

În 1866, în România, casa de Hohenzollern era aleasă ca dinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.

Din această dinastie au făcut parte Carol I, principe al României în perioada 1866 – 1881 şi rege între 1881 şi 1914, Ferdinand I al României (1914 – 1927), Mihai I al României (1927 – 1930 şi 1940 -1947) şi Carol al II-lea al României (1930 – 1940).

Reclame
Acest articol a fost publicat în istorie, ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s