South Stream – nu şi prin România

Descarcă audio

http://romanian.ruvr.ru/2011/05/24/50736808.html

Proiectul South Stream este gata să ia startul au fost semnate acordurile interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia, Austria. Fondatorilor proiectului, Gazprom (Rusia) şi Eni (Italia), li se vor alătura EdF (Franţa) şi Wintershall (Germania).

Ce se va întâmpla în final cu investiţiile? Care este traseul final din Bulgaria în Italia? Când va fi gata studiul general de fezabilitate? „Prezentarea proiectului South Stream pe 25 mai ar putea clarifica multe”, consideră unul din specialiştii de frunte în domeniul energeticii, academician Anatoli Dmitrievski: „Această prezentare este deosebit de importantă pentru Rusia. În primul rând, este demonstrată bunăvoinţa de a contribui la diversificarea livrărilor de gaze în Europa. Eu m-am întors de curând de la Berlin, de la conferinţa „Dialog energetic: Rusia-UE. Aspectul gazelor”. Ştiţi ce interesează pe toată lumea? Garantarea livrărilor.

După Japonia, evenimentele din Africa de Nord şi zona Golfului Persic, Rusia pare să fie singurul partener de nădejde şi, practic, un garant al securităţii energetice în Europa. Peste 40 de ani noi exportăm gaze în Europa şi numai de două ori au intervenit dificultăţi: în 2005 din cauza gerurilor foarte puternice şi în 2009 din cauza Ucrainei. În acest caz, de ce să nu atribuim South Stream statutul de proiect prioritar european? Acela de care dispune efemerul Nabucco şi pe deplin realul Nord Stream?”

În cadrul întâlnirii cu preşedintele Austriei, Heinz Fischer, Dmitri Medvedev şi-a exprimat convingerea că South Stream va primi un asemenea statut. Ce urmări va avea acest lucru? Iată opinia directorului Institutului pentru Energetică Naţională, Serghei Pravosudov: „Foarte importante. Companiile care vor construi conducta vor deţine dreptul exclusiv pentru exploatarea ei. Altfel, orice producător de gaze, să zicem în Turkmenistan, poate cere accesul la instalaţiile South Stream. Statutul de proiect prioritar permite proprietarilor lui să încheie contracte pe termen lung cu partenerii. Se reduc riscurile financiare, prin urmare, proiectul câştigă în faţa investitorilor”.

Treptat, poziţia UE faţă de South Stream devine pozitivă, consideră experţii ruşi. Coordonarea cu Comisia Europeană a prezentării proiectului la Bruxelles confirmă acest lucru.

sursa- http://romanian.ruvr.ru   -Vocea Rusiei-

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în social..., ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s