24 mai: ziua scrierii şi culturii slave

 
Rusia şi ţările slave marchează Ziua scrierii şi culturii slave. Ea este legată de sărbătorirea Sfinţilor Kiril şi Metodiu, creatorii alfabetului slav. Alfabetul creat de cei doi fraţi a influenţat enorm dezvoltarea literaturii ruse.  În Rusia, pentru prima oară această dată a fost marcată oficial în 1863 în legătură cu sărbătorirea a 1000 de ani de la înfiinţarea alfabetului. În acelaşi an a fost emis decretul privind marcarea Zilei Memoriei lui Kiril şi Metodiu pe 11 mai (24 mai pe stilul nou). În 1991 această zi a fost declarată la nivel de stat ca Sărbătoarea scrierii şi culturii slave.
 
 Кирилл и Мефодий

http://www.patriarchia.ru/db/text/1494950.html

În Piaţa Roşie a avut loc procesiunea Patriarhiei Ruse cu icoanele Sfinţilor Chiril (†869) şi Metodie (†885), pornind de la catedrala Adormirii Maicii Domnului către catredrala Sfântului Vasile de lângă Kremlin.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în arhierei, icoane, istorie, Maica Domnului, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, social..., ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s