26 mai 2011, azi, se împlinesc 523 de ani de la începerea construcţiei Sfintei Mănăstiri Voroneţ

26 mai 1488 – a început construcţia Mănăstirii Voroneţ, ctitoria Sfântului Ştefan cel Mare

Mănăstirea Voroneţ, ctitoria Sfântului Ştefan cel Mare

           Între 26 mai – 14 septembrie 1488 se construieşte biserica Mănăstirii Voroneţ, ctitoria Sfântului Ştefan cel Mare. Mănăstirea se află în jud. Suceava, situată în Voroneţ, localitate componentă a oraşului Gura Humorului. Biserica cu hramul „Sf. Gheorghe’ a fost ctitorită de domnul Ştefan cel Mare pe locul unui fost schit de lemn, între 26 mai-14 sepembrie 1488, fiind pictată în interior, la scurt timp.
          În anul 1547 mitropolitul Grigorie Roşea i-a adăugat un pridvor şi tot atunci a fost realizată pictura exterioară. Ansamblul pictural al mănăstirii a făcut-o renumită în întreaga lume, fiind reţinute, ca particularităţi deosebite, nuanţa de albastru folosită de pictori şi scena Judecăţii de Apoi de pe peretele de vest al bisericii. Catapeteasma conţine elemente din secolele XV-XVIII.
         Între mormintele din biserică se remarcă acela al mitropolitului Grigorie Roşea (+1570) şi cel al „părintelui nostru David, al schimnicului Danul’, identificat cu cuviosul Daniil Sihastrul. Mănăstirea a fost un important centru cultural, păstrându- se mai multe manuscrise copiate şi împodobite
artistic de călugării vieţuitori aici.
        Se remarcă în mod deosebit Codicele Voroneţean şi Psaltirea voroneţeană, copiate în secolul al XVI-lea după texte româneşti mai vechi. Turnul clopotniţă, singura clădire păstrată din ansamblul vechi al mănăstirii, adăposteşte două clopote dăruite de Ştefan cel Mare. Până în anul 1785, când mănăstirea a fost desfiinţată de autorităţile austriece, la Voroneţ au vieţuit călugări.
        La 1 aprilie 1991, viaţa monahală a fost reluată, cu obşte de călugăriţe. Mănăstirea Voroneţ face parte din categoria monumentelor protejate de UNESCO.
 
sursa – basilica.ro
Reclame
Acest articol a fost publicat în icoane, istorie, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, social.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s