În lume au mai rămas rezerve de alimente pentru ceva mai mult de 100 de zile, au avertizat experţii ONU.

Un răspuns global pentru foamete

I.Levkov
6.07.2011, 14:47, ora Moscovei

În lume au mai rămas rezerve de alimente pentru ceva mai mult de 100 de zile, au avertizat experţii ONU. Pentru a evita o reeditare a crizelor alimentare, care în ultimul timp au loc cu regularitate, se propune să se creeze o rezervă mondială.

Populaţia Pământului se apropie de 7 miliarde de oameni şi este tot mai greu de a-i hrăni pe toţi. În pofida dezvoltării vertiginoase a tehnologiilor în toate sferele vieţii, foamea rămâne o ameninţare reală pentru o mare parte a omenirii. Numai doi ani agricoli slabi – 2007 şi 2008 – au răpit vieţile a zeci de milioane de oameni. Sute de milioane suferă de foame şi sărăcie.

Potrivit ideii experţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură(FAO) este nevoie de un sistem unic, eficient şi fără corupţie, pentru păstrarea produselor alimentare. Ideea FAO este susţinută şi de asemenea organizaţii internaţionale  nonguvernamentale mari ca de exemplu ActionAid şi Oxfam. Schema globală va ajuta omenirea să facă faţă crizelor alimentare, a relevat în interviul pentru „Vocea Rusiei” Iulia Evtuşok coordonator al programului „Echitatea economică” al organizaţiei Oxfam.

„Este vorba de  organizarea unei conduceri globale noi. Pentru guverne, cea mai mare prioritate trebuie să fie lupta împotriva foametei. Atunci când apare o nouă criză alimentară, iar ONU şi organizaţia noastră prezic repetarea ei, aceste rezerve pot sluji drept depozit comun, de unde alimentele vor putea fi luate şi împărţite celor mai vulnerabile pături ale populaţiei”.

Un aport considerabil la crearea sistemului global vor aduce  ţările, între altele şi Rusia, care posedă deja experienţa muncii cu rezervele securităţii alimentare, a subliniat Iulia Evtuşok.

„Rusia ar putea, în primul rând, să  relateze despre experienţa sa, despre învăţămintele care au fost trase din conducerea rezervelor de cereale. Având în vedere faptul că Rusia este unul din cei mai mari exportatori de grâne, în cazul unei recolte foarte mari de cereale, ea ar putea să trimită o anumită parte de grâne în acest fond pentru ţările mai sărace”.

Se înţelege că rezervele globale  – reprezintă un sistem de reacţie la situaţiile critice. Evident, activitatea trebuie să fie axată pe profilaxia „acestei boli”: pentru ca asemenea crize să nu apară, trebuie dezvoltată agricultura modernă. Experţii consideră că în primul rând trebuie să fie sprijiniţi producătorii mici. O asemenea politică nu numai că va ameliora starea proprie, ci şi va salva de foame milioane de oameni săraci.

sursa: VOCEA RUSIEI, http://romanian.ruvr.ru

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în istorie, social..., ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s