28 iulie, Sf Pavel Xiropotamitul, întemeietorul lavrelor Xiropotamou şi Sf Pavel din Sf Munte Atos

 tot în această zi,   http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1311825600 

http://4.bp.blogspot.com/ St Paul of Xeropotamou

Manastirea Xiropotamu

http://3.bp.blogspot.com/St Paul of Xeropotamou

Se gaseste in centrul peninsulei si are hramul Sfintilor 40 de mucenici. Este intemeiata, ca majoritatea manastirilor athonite in sec X de catre calugarul Pavel Xiropotamitul. Bunastarea manastirii este curmanta odata cu inceputul cruciadelor si a atacurilor piratilor. Dupa caderea bizantului este sustinuta financiar de catre dinastia paleologilor precum si de principii sarbi. Incursiunile turcesti si incendiile din anii 1507 si 1609 slabesc considerabil puterea manastirii. Din bogatul tezaur al manastirii se remarca cea mai mare bucata din Lemnul Preasfintei Cruci. Biblioteca manastirii cuprinde 400 de manuscrise si 4000 de titluri de carte. Astazi in manastire se nevoiesc 30 de monahi.

Manastirea Sfantul Pavel

Această prezentare necesită JavaScript.

foto: arhiva personală

Sfanta manastire Sf. Pavel se gaseste in partea apuseana a Muntelui Athos si are ca hram sarbatoarea Taierii imprejur a Domnului. A fost construita in secolul X de catre Pavel Xiropotamitul fiind distrusa in mai multe randuri din diferite cauze. Astazi manastirea are 12 paraclise, cel mai important fiind cel al Sfantului Gheorghe cu picturi ale scolii cretane (1555) De asemeni, sub asculatarea manastirii intra inca doua schituri: Schitul Nou si Schitul Sfantului Dumitru. Prima atestare a manastirii dateaza din a doua jumatate a secolului al X -lea si inca o mentionare documentara din 1259. Datorita navalirilor catalane devine un simplu schit, urmand ca in a doua jumatate a secolului XIV sa redevina definitiv manastire. Din secolul XV manastirea primeste importante ajutoare de la principii sarbi precum si de la domnitorii romani. Dintre acestia amintim pe: Stefan cel Mare si Sfant, Neagoe Basarab si fiul sau Teodosie, Radu Paisie, Matei Basarab, Miron Costin, Constantin Brancoveanu .

Cu o obşte de 30 de monahi, manastirea adăposteşte astazi un numar mare de icoane, sfinte moaste si obiecte bisericesti deosebit de pretioase. In biblioteca manastiriii se afla 494 de manuscrise si aproape 12500 de volume.

sursa textelor de mai sus, pe http://www.mountathosinfos.gr

Reclame
Acest articol a fost publicat în icoane, istorie, Sfântul Munte, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s