Istorisirea aducerii moaştelor Sfântului Arhidiacon Ştefan; Binecredinciosul Împărat Iustinian al Bizanţului

Sfântului Arhidiacon Ştefan_ http://4.bp.blogspot.com

Aducerea moaştelor sfântului Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan – După uciderea cu pietre a sfântului arhidiacon Ştefan trupul mucenicului a stat neîngropat timp de două zile. Cel care a avut curaj să ia trupul sfântului şi să-l îngroape a fost învăţatul Gamaliel, care l-a avut ca şi ucenic pe Sfântul Ştefan. Acesta l-a îngropat în mormântul său, în satul Cafargamala la aproximativ 32 Km de Ierusalim. Printr-o minune divină, după 400 de ani, preotul satului Cafargamala va afla despre existenţa mormântului care adăpostea trupul sfântului Ştefan. Mormântul a fost deschis, s-a oficiat o slujbă de către Patriarhul Ioan al Ierusalimului şi sfintele moaştele au fost duse la Ierusalim. Aici a fost ridicată o biserică în cinstea sfântului, lăcaş în care au fost depuse şi sfintele sale moaşte. La puţin timp, ctitorul sfântului lăcaş a trecut la cel veşnice şi a fost depus în sfânta biserică, având un sicriu asemănător cu racla Sfântului Ştefan. Soţia ctitorului, pe nume Iuliana, a hotărât să se întoarcă acasă, la Constantinopol, şi a dorit să ia cu dânsa şi trupul soţului ei, însă prin providenţă divină, a greşit sicriul şi a luat racla cu sfintele moaşte ale Sfântului Ştefan, care astfel au ajuns la Constantinopol.

Binecredinciosul Împărat Justinian cel Mare (527-565) – s-a născut în anul 483 din părinţi binecredincioşi, în Tauresium, un sat la miazăzi de Uskub, lângă Scopje, capitala Macedoniei de astăzi. Savatie şi Biglenisa, părinţii săi, creştinii fiind, i-au acordat o educaţie aleasă. În anul 518, unchiul său, Justin a ajuns împărat, apoi, cu patru luni înainte să moară, în luna aprilie a anului 527, se pare că l-a înfiat pe Justinian ungându-l cesar în locul său. Se pare că a stat în preajma unchiului său încă din tinereţe, şi a avut astfel posibilitatea să primească o educaţie deosebită, devenind un excepţional cunoscător al dreptului şi istoriei Imperiului Roman dar şi un foarte bun teolog. Împăratul Justinian a fost un sprijinitor ferm al Bisericii, astfel după ce împăratul Teodosie I proclamase creştinismul ca singura religie acceptată în stat, legislaţia justiniană vine cu noi întăriri, suprimând dreptul necreştinilor de a accede la funcţii publice. De asemenea, în timpul domniei sale au fost ridicate numeroase biserici – cea mai impresionantă fiind Catedrala Sfânta Sofia-, iar în anul 553 a fost convocat al V-lea sinod ecumenic la Constantinopol, fiind condamnată erezia monofizită. Opera sa legislativă (Codul justinian) şi cea religioasă, reprezintă totodată o moştenire valoroasă pe care a lăsat-o posteriorităţii. A trecut la cele veşnice în noiembrie 565.

sursa: basilica.ro

vizitaţi şi:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1312257600

http://www.google.fr/imgres?imgurl=http://www.sophia.ro/images/carti/137.jpg&imgrefurl=http://www.sophia.ro/Iustinian-cel-Mare-sfant-si-imparat-de-Asterios-Gerostergios-autor-ro-137.htm&usg=__gU_TmQecftrolETwub499K6rkK4=&h=220&w=142&sz=20&hl=fr&start=3&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=GUwBO-r9fYaODM:&tbnh=107&tbnw=69&prev=/images%3Fq%3Diustinian%26um%3D1%26hl%3Dfr%26sa%3DX%26biw%3D902%26bih%3D613%26tbm%3Disch&ei=j9E3TtLrJ4SZ8QOdkNjhAg

Reclame
Acest articol a fost publicat în icoane, istorie, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s