Prima Sfântă Liturghie la biserica românească din Most – Cehia

Această prezentare necesită JavaScript.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române se află prezent în localitatea Most din Cehia unde a sfinţit astăzi, 9 octombrie 2011, împreună cu Preafericitul Părinte Mitropolit Krystoph al Cehiei şi Slovaciei, biserica ortodoxă românească din localitate, înconjuraţi de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi din România, Cehia şi Slovacia.În continuare, de la orele 10:00, s-a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult românesc.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după citirea pericopei evanghelice, a ţinut un cuvânt de învăţătură, după cum informează Radio TRINITAS, prin care a evidenţiat, printre altele, faptul că Mântuitorul aduce mângâiere atunci când omul este în suferinţă.

„Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi ne arată mai întâi iubirea milostivă a Mântuitorului Iisus Hristos Care cunoaşte durerea fiecăruia dintre oameni şi când simte că durerea e prea mare aduce alinare sau mângâiere, pentru că omul are o limită a răbdării sale. Dacă trece de limita respectivă poate cădea în boală sau în deznădejde. Unii chiar au sfârşit tragic pentru că nu au putut suporta suferinţă şi dureri prea mari […] Mântuitorul Iisus Hristos vine acolo unde este suferinţă şi durere mare. Nimeni nu L-a invitat să vină în cetatea Nain, ci El din proprie iniţiativă S-a dus spre mama îndoliată şi îndurerată. Prin aceasta vedem că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaşte durerea fiecărei familii care pierde o fiinţă dragă. De asemenea, observăm faptul că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaşte cât de copleşitoare este durerea inimii unei mame care şi-a pus nădejdea în acest copil ca fiind unicul ei reazem sau sprijin la bătrâneţe şi nimic nu este mai dureros pentru o mamă decât să-şi petreacă pe ultimul drum, spre cimitir, pe unicul ei fiu […] Hristos Domnul are milă de familia îndoliată şi în acelaşi timp doreşte viaţă pentru noi, nu moarte. De aceea, noi trebuie întotdeauna să încurajăm familiile care sunt îndoliate şi îndurerate să creadă mai puternic în învierea morţilor şi să se roage pentru cei morţi pentru că se află în iubirea Preasfintei Treimi […] Totodată, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să avem grijă de părinţi, dar şi de copii. Sunt o mulţime de tineri care nu sunt morţi fizic, dar sunt morţi sufleteşte pentru că s-au înstrăinat de Dumnezeu, de familiile lor şi de ei înşişi. Aceştia trebuie ajutaţi să se ridice, să revină la starea de comuniune şi comunicare, la starea de a fi bucurie şi nu necaz pentru părinţi”.

De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că Domnul Hristos dăruieşte viaţă prin Trupul Său.

„Mântuitorul Iisus Hristos dăruieşte viaţă unui tânăr care a plecat prea devreme din lumea aceasta. Faptul că a atins sicriul unui mort este plin de semnificaţie, fiindcă în tradiţia iudaică nimeni nu avea voie să se atingă de cel mort. Sfântul Chiril al Alexandriei spune că atunci când Mântuitorul a pus mâna Sa peste sicriul în care se afla mort copilul văduvei din Nain a voit să arate că prin Trupul Său, al lui Dumnezeu-Omul Se dăruieşte viaţă oamenilor. Era o prefigurare a Învierii Sale, căci prin Trupul Său Se dăruieşte viaţă oamenilor, El Însuşi biruind moartea propriei Sale naturi umane pe care a luat-o din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor”.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a amintit celor prezenţi că locul unde omul înfruntă suferinţa fără a fi învins şi unde primeşte vindecare de păcat şi înviere sufletească este biserica.

„Noi am sfinţit astăzi la Most o poartă a Cerului şi o casă lui Dumnezeu, dar şi un spital duhovnicesc, pentru că biserica este un spital duhovnicesc unde ne vindecăm de înstrăinarea de Dumnezeu, de semeni şi de noi înşine. Am bătut în uşile încuiate ale bisericii înainte de a intra în ea pentru a o sfinţi în interior pentru că biserica este o poartă a Cerului. Aici, noi primim iertarea păcatelor. Aici, descoperim care este izvorul adevărat al fericirii şi prin sfintele taine noi primim aici arvuna vieţii veşnice. De aceea, biserica nu poate fi înlocuită cu nimic din lumea aceasta pentru că ea este laboratorul învierii”.

Patriarhul României, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, i-a dăruit, la finalul Sfintei Liturghii, Preafericitului Părinte Krystoph un set de engolpioane, un set de monede cu patriarhii României, un baston arhieresc şi un set de veşminte arhiereşti. La rândul Său, Preafericitul Krystoph i-a oferit Patriarhului Daniel Ordinul „Sfinţii Chiril şi Metodiu“, cea mai înaltă distincţie bisericească cehă.

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba de sfinţire a troiţei închinate eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei de sub ocupaţia nazistă. Sărbătoarea s-a încheiat cu rugăciunea „Tatăl nostru“, rostită în limba cehă de Preafericitul Krystoph.

La eveniment au fost prezente o serie de oficialităţi din partea statelor român şi ceh, dar şi zeci de credincioşi ortodocşi români din Cehia.

sursa: basilica.ro

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, social..., ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s