Συλλείτουργο Πατριαρχών Αλεξανδρείας – Ρουμανίας στην Άλμπα Ιούλια

Κυριακή, 30 Οκτώβριος 2011

Συντάχθηκε απο τον/την Αρχιμ. Παντελεήμων Αράθυμος – 23.31

 

0-almpaΠατριαρχικό συλλείτουργο ετέλεσαν την Κυριακή, 30η Οκτωβρίου ε.ε. στη πόλη Άλμπα Ιούλια της Ρουμανίας η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ και η ΑΜ ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.Δανιήλ.

Στην Ευχαριστιακή Σύναξη, η οποία τελέσθηκε στον περίβλεπτο Καθεδρικό Ναό της πόλεως, μετείχαν πολλοί Ιεράρχες της Ρουμανικής Εκκλησίας, ενώ χιλιάδες ήταν οι ευσεβείς χριστιανοί που κατέκλυσαν τον υπαίθριο χώρου του Ναού.

Επίσης, σε εξωτερική εξέδρα πραγματοποιήθηκε η τελετή αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιεράρχου Simion Stefan, Μητροπολίτου Τρανσυλβανίας.

Για την σημασία του γεγονότος ωμίλησαν ο Μακ.Ρουμανίας κ.Δανιήλ και ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος Άλμπα Ιούλια κ.Ειρηναίος, ενώ η ΑΘΜ εξέφρασε τα χαροποιά αισθήματα του Χριστεπωνύμου πληρώματος για την εκκλησιαστικλη αυτή πράξη, εξαίρων ταυτόχρονα την ακλόνητη πίστη του Ρουμανικού λαού. Ακόμη, προσέφερε δικηροτρίκηρα στο Ναό και αρχιερατικό εγκόλπιο στον Σεβ.Αρχιεπίσκοπο κ.Ειρηναίο.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της αίθουσας «Άγιος Simion Stefan» στο παρακείμενο Επισκοπείο και εν συνεχεία ο Σεβ.Άλμπα Ιούλια παράθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν των δύο Πρωθιεραρχών, κατά την διάρκεια του οποίου ο Μακ.Πατριάρχης Ρουμανίας αναφέρθηκε εκτενώς στον Ιερομάρτυρα Κύριλλο Λούκαρι, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και μετέπειτα Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ήδη από το 1594 είχε αναλάβει οδοιπορίες, ως Πρωτοσύγκελλος τότε του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, διερχόμενος και ενισχυόμενος από τις Ρουμανικές Χώρες, υποστηριζόμενος από τον Ηγεμόνα Ιερεμία Μογγίλα για την προστασία από τους Ιησουίτες των ορθοδόξων. Η ενίσχυση αυτή διευκόλυνε το πολυσχιδές έργο του Κύριλλου Λούκαρι στην Πολωνία, όπου συνέστησε τυπογραφείο, εξέδωσε βιβλία και αναδιοργάνωσε την Ορθόδοξο Ακαδημία στη Βίλνα.

Αλλά και κατά την επιστροφή του από την δεύτερη οδοιπορία του στην Πολωνία το 1601, ο Κύριλλος Λούκαρις φιλοξενείται από τον Ιερεμία Μογίλα στο Ιάσιο, όπου τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου πληροφορείται την εκλογή του ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας (1601-1620).

Το καλοκαίρι του 1613, συνοδευόμενος από τον μετέπειτα διάδοχό του Μητροφάνη Κριτόπουλο, ο Κύριλλος Λούκαρις βρέθηκε στη Βλαχία, προσκεκλημένος του Ηγεμόνα Ράδου Μίχνεα, όπου επί δύο έτη  ακαταπαύστως περιόδευσε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες καταπολεμώντας τις λουθηρανικές και καλβινικές αντιλήψεις με ομιλίες και κηρύγματα, διαφωτίζοντας ταυτόχρονα το ποίμνιο των Ρουμανικών Χωρών σχετικά και με τη δογματική διαφοροποίηση των Ορθοδόξων έναντι των Λατίνων.

0-alpa1

0-alpa2

0-amlpa7

0-alpa3

0-alpa4

0-alpa6

0-alpa5

0-alpa7

0-alpa8

0-alpa9

 Μιλησαν στη Romfea.gr
 
 
Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, icoane, istorie, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, ştiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s