Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului va ajunge în noiembrie la cota 0

Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului lucrările principale la construirea subsolului 3 se vor încheia până la finalul săptămânii, odată cu turnarea planşeului. Majoritatea forţei de lucru este concentrată pe lucrările de la subsolul 2, pentru că de la acest nivel începe şi sala polivalentă a viitoarei Catedrale patriarhale. Despre lucrările specifice acestei etape a construcţiei şi elementele care formează sala respectivă ne-a vorbit inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii din partea firmei constructoare BogâArt, informează Ziarul Lumina.

Pentru construirea elementelor verticale şi a planşeelor subsolurilor catedralei se folosesc cantităţi impresionante de fier şi oţel. Se construiesc structuri metalice din mai multe elemente şi tipuri de armătură, de la cele mai mari, care sunt montate cu ajutorul celor patru macarale-turn, până la elemente care sunt manevrate manual de muncitori şi sudate la locul lor. După finalizarea radierului casetat în luna iunie, la sfârşitul acestei săptămâni vor fi încheiate lucrările şi la subsolul 3. ‘S-au finalizat lucrările la elementele verticale, pereţi, diafragme inclusiv planşeu peste subsolul 3. În momentul de faţă s-a montat structura rigidă metalică pe diferite elemente structurale ale următorului subsol. Se lucrează la pereţii verticali de la subsolul 2, care includ armătura rigidă din fier şi armătura BST 500 din oţel. Am dat drumul, în partea de vest a şantierului, la cofrarea planşeului intermediar subsol 2 şi sperăm ca în trei săptămâni să avansăm cu prima placă peste subsolul 2, începând cu elementele de îmbinare pentru structura subsolului’, ne-a spus ing. Ion Ion. Subsolul 2 are o configuraţie diferită pentru că de la nivelul lui începe sala polivalentă, care va avea o înălţime de circa 11 metri. Pentru a susţine o sală atât de mare, sunt construiţi stâlpi, piloni şi diafragme foarte mari, armate cu mai multe elemente metalice şi foarte complexe prin structura lor. ‘Tot ce numim structură rigidă înseamnă acele confecţii metalice care sunt puse pe poziţii. În compoziţia elementului de susţinere intervine structura rigidă metalică, după aceea armătura normală carcasată, după care se face o îmbinare. Este o structură combinată între confecţii metalice, armătură şi alte elemente de legătură din fier-beton’, ne-a explicat inginerul. Tot de la acest nivel se pot vedea piloni şi stâlpi de diferite dimensiuni. Unii sunt rotunzi, alţii în formă de L. Armarea se face şi pe diafragme, nuclee, pereţi structurali, şi sunt prevăzute şi structurile din care vor pleca arcele boltite ale sălii polivalente. ‘La subsolul 2 o să avem şi stâlpii rotunzi, care o să formeze nişte arcade, bolţi, ce oferă o arhitectură interesantă pe partea de sală polivalentă, care este o combinaţie între subsolul 2 şi subsolul 1. Elementele structurale sunt ele însele deosebite’, a explicat inginerul Ion Ion.

Modul de lucru este acum mai complex

Complexitatea armăturii metalice, care este practic o împletitură şi o îmbinare între elemente metalice de diferite dimensiuni, face ca betonarea acestora să fie o lucrare care se desfăşoară pe un timp mai îndelungat. Dacă la nivelul radierului casetat se turnau ploturi de beton mari, acum, la elementele subsolului se toarnă cel mult 6-8 metri cubi de beton. ‘După cum vedeţi, este armătură foarte multă şi deasă. Turnarea betonului se execută greoi, din cauza faptului că trebuie încărcate cife cu 6 şi 8 metri cubi de material. Pentru a nu da posibilitatea întăririi înainte de vreme a betonului, lucrarea se face secvenţial, din aproape în aproape, pe elemente, pe nuclee, pe stâlpi, pe stâlpi rotunzi, pe pereţii structurali’, ne-a mai spus inginerul. Fiecare activitate în parte, adică trasare, armare, cofrare, şi după aceea turnarea betonului, urmează un flux tehnologic foarte bine pus la punct. Catedrala Mântuirii Neamului este prevăzută să ajungă la cota 0 la sfârşitul lunii noiembrie, când va fi încheiat planşeul subsolului 1.

sursa: http://www.catedralaneamului.ro/articole/constructia-catedralei-mantuirii-neamului-va-ajunge-in-noiembrie-la-cota-0-247 (stire din 13.09.2012)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în arhierei, conferinţe, istorie, social..., ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s