Mitropolitul Primat al Cehiei şi Slovaciei la Patriarhia Română şi în pelerinaj la Cuvioasa Paraschiva de la Iaşi !

Mitropolitul Primat al Cehiei şi Slovaciei la Patriarhia RomânăPreafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureştilor, Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, Locţiitor al tronului Cezareei Capadociei şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a primit astăzi, 12 octombrie, în Catedrala Patriarhală pe Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga şi Mitropolit al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei.
Preafericitul Părinte Hristofor a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 12:00, de către Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În Catedrala Patriarhală din Bucureşti, începând cu ora 13:00, s-a oficiat o slujbă de Polihroniu în prezenţa celor doi Întâistătători de Biserici, urmată de cuvântul de bun venit al Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi cuvântul Preafericitului primat Hristofor.

În începutul cuvântului Său, Patriarhul României a urat bun venit Preafericitului Hristofor, subliniind totodată bunele legături dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă a Cehiei: „Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Mitropolit Hristofor, vă spunem Bine aţi venit! în vizită oficială la Patriarhia Română. Aţi fost de mai multe ori în România, aţi vizitat ţara de când eraţi episcop şi aţi fost de mai multe ori în mai multe părţi ale României, chiar de când sunteţi mitropolit al Cehiei şi Slovaciei, dar mai mult în vizite misionare, nu într-una oficială. Mai ales aţi fost de mai multe ori la Arad în partea de vest a României care e şi mai aproape de Cehia. Acum fiindcă aţi dorit să mergeţi şi la hramul Cuvioasei Parascheva de la Iaşi unde mergem şi noi ne-am gândit să combinăm vizita oficială cu un pelerinaj în Moldova, pelerinaj la Iaşi, dar şi la Mănăstirile Agapia şi Văratec, pentru că Mănăstirea Văratic este foarte cunoscută Preafericirii Voastre din timpul când eraţi Episcop de Olocomouc, când aţi înfiinţat prima mănăstire ortodoxă moldo-moravă, acolo unde am trimis 8 maici şi am înfiinţat o mănăstire şi un centru de conferinţe şi suntem foarte bucuroşi că am putut ajuta şi noi Biserica soră, a Cehiei şi Slovaciei, care, deşi nu este o biserică mare din punct de vedere al numărului credincioşilor, este o Biserică mărturisitoare şi misionară, o Biserică dinamică şi este condusă acum de un Întâistătător foarte bine cunoscut în toată lumea ortodoxă”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru grija pe care o are Preafericitul Hristofor pentru românii din Cehia.

„Suntem foarte bucuroşi că arătaţi o grijă deosebită faţă de românii ortodocşi care se află în ţara dumneavoastră şi aţi binecuvântat şi înfiinţarea unei parohii ortodoxe româneşti sub jurisdicţia Preafericirii Voastre, dar în legătură spirituală cu Biserica Ortodoxă Română. Şi ne bucurăm că numărul ortodocşilor din Cehia şi Slovacia a crescut prin acei imigranţi sau ortodocşi veniţi din alte ţări ca să muncească în Cehia şi să şi studieze. Biserica Cehiei şi Slovaciei a fost mică până acum, dar s-a dublat, dacă nu mai mult, prin această prezenţă a ortodocşilor din Rusia, Ucraina, România, Moldova, încât toate celelalte Biserici ortodoxe surori se bucură de faptul că îi primiţi pe toţi ceilalţi ortodocşi cu multă dragoste părintească”.

De asemenea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rememorat momentul sfinţirii bisericii din Most – Cehia şi a precizat că această vizită este una de cooperare atât pe plan misionar cât şi pastoral: „Acum în luna aceasta se împlineşte de când am fost oaspete în Mitropolia Preafericirii Voastre şi anume, am participat la sfinţirea Bisericii de la Most din Cehia dedicată sau închinată memoriei ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub stăpânirea nazistă. Şi acum am constatat că lângă bisericuţa aceea frumoasă de lemn pe care am sfinţit-o împreună pe 8 octombrie anul trecut este necesară şi o mănăstire, o comunitate de maici care să se roage şi în acelaşi timp să aibă grijă de Biserică. Şi suntem pe drumul cel bun pentru că aţi dat binecuvântare să se construiască o casă pentru maicile românce care vor veni acolo şi aceste maici sunt maici pe care le cunoaşteţi foarte bine din Arhiepiscopia Aradului de la Mănăstirea Gai de lângă Arad. Dacă am început un lucru cu biserica trebuie continuat ca să fie şi rugător lângă biserică. Deci, considerăm vizita Preafericirii Voastre nu doar o vizită formală, ci o vizită de cooperare misionară. Deci, această cooperare între Bisericile ortodoxe surori pe plan pastoral şi pe plan misionar considerăm că este o necesitate, nu doar o modă şi de aceea suntem recunoscători”.

Totodată Patriarhul României şi-a exprimat bucuria prilejuită de prezenţa Preafericitului Hristofor la cel mai mare hram de pe teritoriul României.

„Ne bucurăm că sunteţi prezent aici şi aveţi ocazia să vă reîntâlniţi cu ierarhi şi clerici pe care deja îi cunoaşteţi. Vă mai spunem că bucuria noastră se intensifică şi prin faptul că mergem împreună la cel mai mare hram de pe teritoriul României, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi unde am păstorit 18 ani şi am simţit evlavia credincioşilor, iar de vreo 20 de ani hramul a devenit internaţional. Acolo ne vom întâlni şi cu ierarhi din Ucraina pentru că aniversăm 370 de ani de la Sinodul Ortodox din 1642 de la Iaşi când a fost definitivată Mărturisirea de credinţă a lui Petru Movilă. Deci, este o bucurie să amintim şi de Petru Movilă care a ajutat bisericile slave, mai ales în Polonia. El a fost de origine române, un dar al Bisericii Ortodoxe Române pentru Ucraina, după cum Sfântul Paisie Velicicovski a fost un dar al Ucrainei pentru Biserica Ortodoxă Română. Dumnezeu face schimburi de daruri prin sfinţii Lui”, a spus Patriarhul Românei.

În cuvântul său, Preafericitul Hristofor, Mitropolitul ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei a mulţumit Patriarhului României pentru invitaţie şi pentru cuvintele frumoase adresate şi a accentuat rodnicia legăturii dintre cele două Biserici concretizată în plan misionar.

„Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh, aş dori ca din tot sufletul să vă mulţumesc pentru invitaţie pe care mi-aţi făcut-o şi pentru cuvintele frumoase pe care le-aţi rostit adineauri despre istoria noastră şi despre legăturile noastre de prietenie şi frăţietate. Aproape că nu mai am nimic să mai adaug la ceea ce a spus Preafericirea Voastră. Le-aţi spus atât de frumos şi aţi vorbit cu atâta convingere despre aceste lucruri adevărate, de aceea îndrăznesc doar atât să accentuez şi eu că legăturile noastre din ultima vreme au fost atât de multe şi atât de rodnice în plan misionar încât inima mea este plină de bucurie”, a spus Preafericitul Părinte Hristofor.

De asemenea, Preafericitul Hristofor şi-a exprimat admiraţia faţă de Patriarhul României şi faţă de întreg poporul român.

„Ştiţi prea bine că vă admir personal, ca de altfel întreg poporul ortodox român, dar şi datorită Preafericirii Voastre în ultima vreme poporul ceh a început să cunoască cât mai mult că Ortodoxia înseamnă şi România. Şi au început să cunoască că România, în ceea ce priveşte numărul credincioşilor, este a doua mare Biserică din lume. Ştim că aici în Capitală, ca şi în toate oraşele mari ale ţării, majoritatea covârşitoare a locuitorilor sunt de credinţă creştin-ortodoxă. Şi când ne gândim că noi în Cehia şi Slovacia suntem doar 1 % din populaţie. Însă ceea ce aţi precizat Preafericirea Voastră că a început să crească numărul creştinilor ortodocşi prin venirea altora este un fapt adevărat. Şi consider că este o binecuvântare a lui Dumnezeu şi un rod al acestei legături frăţeşti de cooperare în domeniul misiunii creştine”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Hristofor, Mitropolitul ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, a prezentat, în continuare, situaţia Bisericii din Cehia.

„Noi încercăm întotdeauna să explicăm oamenilor din Cehia, care, aşa cum cunoaşteţi, în cea mai mare proporţie s-au declarat atei, că Ortodoxia este prin excelenţă Biserica adevărată a lui Hristos. De asemenea, încercăm să le explicăm că Ortodoxia nu înseamnă doar Rusia, Rusia este cea mai cunoscută în spaţiul occidental, ci Ortodoxia este şi în România şi în Serbia şi în Grecia şi în alte ţări din răsărit şi fiecare Biserică Ortodoxă are aroma ei, are frumuseţea ei şi această aromă specială a Bisericii Ortodoxe Române pentru noi este cu totul specială”.

În finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Hristofor a arătat importanţa intensificării comuniunii dintre Bisericii prin comuniunea sfinţilor şi a mulţumit încă o dată Preafericitului Părinte Daniel pentru invitaţia de a participa la hramul Sfintei Parascheva.

„Noi anul acesta avem un eveniment de sărbătorit şi anume 1150 de ani de când Sfântul Vasile Rostislav i-a invitat pe fraţii Chiril şi Metodiu să propovăduiască Evanghelia în Moravia. El a fost martirizat pentru propovăduirea credinţei în Hristos. De aceea, ne-am îngăduit cu smerenie să aduc iconiţe cu chipul Sfântul Vasile Rotislav pentru a fi oferite credincioşilor deoarece trebuie să intensificăm şi mai mult comuniunea dintre noi prin comuniunea sfinţilor. Şi vă mulţumesc încă o dată pentru că mi-aţi dresat invitaţia de a lua parte alături de Preafericirea Voastră la marea sărbătoare a Iaşilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva şi mulţumim de asemenea şi pentru această frumoasă primire în Catedrala Patriarhală”.

La încheierea slujbei de Polihroniu, cei doi Întâistătători au mers în Reşedinţa Patriarhală. În această seară vor merge la Iaşi unde vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

http://www.basilica.ro

 

Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, social..., ştiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s