Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului: în unele locuri armătura metalică rigidă a depăşit cota 0 !

Lucrările pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului se desfăşoară în ritm susţinut, în schimb de zi şi de noapte, pentru finalizarea subsolului 2 şi a subsolului 1 până la sfârşitul lunii noiembrie. În unele locuri armătura metalică rigidă a depăşit cota 0 şi ne oferă o viziune asupra etapelor care vor urma după sfârşitul lunii noiembrie la construirea viitoarei Catedrale patriarhale.Se lucrează la subsolurile 2 şi 1 ale Catedralei Mântuirii Neamului

Pentru construirea planşeelor, a stâlpilor, a coloanelor şi a pereţilor structurali care dau formă subsolurilor 2 şi 1 ale Catedralei Mântuirii Neamului se folosesc cantităţi impresionante de armătură simplă şi armătură rigidă. Echipele de muncitori lucrează contracronometru la montarea şi sudarea armăturilor pentru a nu întârzia lucrările de cofrare şi betonare. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii de la firma constructoare Bog’Art, ne-a spus că principalele lucrări pe şantier sunt cele de armare, cofrare şi betonare. ‘Numai cineva care vede complexitatea acestor structuri metalice, care au în componenţa lor bare de oţel BST 500 şi armătură rigidă BAR, poate înţelege că aceste lucrări succesive de armare, cofrare şi betonare sunt deosebit de complicate şi necesită foarte mare atenţie şi precizie’, explică inginerul. Nivelul cel mai avansat al lucrărilor se află în zona de vest a construcţiei unde în parte subsolul 2 a fost terminat şi a fost turnat planşeul la cota minus 6,80 metri, iar acum lucrările de armare se desfăşoară la elementele verticale ale subsolului 1.

Potrivit Ziarul Lumina, săptămâna aceasta se pregăteşte montarea eşafodajelor şi apoi a armăturii aferente grinzilor şi planşeului pentru a se betona şi placa de la cota 0, care practic încheie lucrările la infrastructura catedralei, fapt care constituie şi obiectivul principal al constructorului. ‘În legătură cu stadiul lucrărilor, putem spune că se continuă armarea, cofrarea şi se execută secvenţial turnarea plăcii la cota minus 6,80 metri. S-a montat structura metalică rigidă, cam 80% la subsolul 2, în acelaşi timp se armează, se cofrează şi se betonează elementele verticale de la cota minus 6,80 metri către cota 0, adică la subsolul 1. Am început deja montarea eşafodajelor pentru cofrarea plăcii de la cota 0’, a mai precizat inginerul Ion Ion.

Un alt punct de lucru important la subsolul 2 este în zona de răsărit, unde lucrările la construirea criptelor sunt aproape finalizate. ‘În acelaşi timp, ne îndreptăm spre zona altarului cu închiderile la pereţii perimetrali exteriori şi interiori în zona criptelor şi cu turnarea acestora. Cam în două săptămâni se va încheia turnarea betonului. Şi în această zonă ne axăm pe armarea, cofrarea şi betonarea elementelor verticale, înaintând secvenţial către cota 0’, ne-a explicat inginerul.

Dacă în partea de vest se lucrează la placa superioară a subsolului 2 şi la elementele verticale ale subsolului 1, în partea centrală a subsolului 2 lucrările principale se desfăşoară la sala polivalentă de 1.684 de metri pătraţi, la pereţii structurali şi la stâlpii de diferite dimensiuni şi forme. Această sală având deschiderea foarte mare, elementele de susţinere din conturul acesteia sunt foarte complexe şi solide. ‘În această zonă armarea s-a făcut pe diafragme, nuclee, pereţi structurali şi sunt prevăzute structurile din care se vor naşte arcele sălii polivalente. La subsolul 2 se observă stâlpii rotunzi din dreptul cărora se formează arcadele. Sala polivalentă are o înălţime de 11 metri şi va fi practic o mare secţiune care se continuă din subsolul 2 în subsolul 1’, a spus ing. Ion Ion.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie şi mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române. Pentru depunere numerar sau virament bancar există următoarele conturi ale Patriarhiei Române: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti. Pentru mai multe informaţii puteţi consulta adresa de internet http://www.catedralaneamului.ro.

sursa: http://www.basilica.ro/ro/stiri-patriarhie

Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, social..., ştiri și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s