Funeraliile Patriarhului Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei şi Întregului Orient

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 8-10 decembrie 2012, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române la funeraliile Patriarhului Ignatie al IV-lea al Antiohiei şi Întregului Orient, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Patriarch Ignatius of Antioch and All East laid to rest in Damascus

În seara zilei de sâmbătă, 8 decembrie, Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a fost prezent la noua Catedrală „Sf. Nicolae” din Beirut, unde se afla depus trupul neînsufleţit al Patriarhului Ignatie, săvârşind slujba de pomenire, la încheierea căreia a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a adresat un cuvânt de mângâiere şi încurajare pentru slujitorii şi credincioşii prezenţi, printre care se aflau şi membrii familiei Patriarhului Ignatie al IV-lea Hazim: „Ortodoxia este în doliu acum, când Biserica Apostolică a Antiohiei, prin ierarhii, preoţii, monahii şi credincioşii ei, deplânge plecarea din această lume a Părintelui Patriarh Ignatie. Cedrii Libanului se înclină înaintea celui mai vrednic fiu şi Părinte al Bisericii Antiohiei, un mare slujitor, un profund teolog şi un păstor dinamic pentru toţi credincioşii ortodocşi arabi, dar şi pentru întreaga Biserică Ortodoxă. Preafericirea Sa a purtat cu demnitate şi cu multă smerenie crucea slujirii vreme de şapte decenii şi a chemat pe toţi credincioşii la mărturisirea cu demnitate a credinţei în Iisus Hristos. A vrut Dumnezeu ca slujba sa de prohodire să se săvârşească mai întâi aici, în Liban, unde a fondat celebra Universitate de la Balamand, într-o zi de duminică, pentru că Preafericirea Sa a scris una dintre cele mai cunoscute cărţi în lumea ortodoxă: Drumul către Înviere! L-a iubit Dumnezeu şi l-a chemat acum să se odihnească în ceruri pentru că Preafericitul Părinte Ignatie şi-a iubit Biserica, ierarhii, preoţii şi credincioşii săi ca un adevărat Părinte. Biserica Ortodoxă Română, prin Preafericitul nostru Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod, slujitorii şi credincioşii români aduc astăzi un ultim omagiu personalităţii şi lucrării jertfelnice a Întâistătătorului Patriarhiei Antiohiei şi Întregului Orient şi participă la acest moment de doliu, în lumina credinţei în Învierea Mântuitorului, arvuna învierii noastre”.

În continuare, delegatul Patriarhiei Române s-a întâlnit cu membrii Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei, prezentând din partea Bisericii Ortodoxe Române condoleanţe Înalt Preasfinţitului Părinte Sava, Mitropolit de Bosra, locţiitor de patriarh.

„Medalia Naţională a Cedrului” i-a fost acordată post-mortem

Duminică, 9 decembrie 2012, la slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii din Catedrala „Sf. Nicolae” au asistat ierarhi ortodocşi din întreaga lume, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei.

La ora 12:00, a avut loc rânduiala prohodirii Patriarhului Ignatie, săvârşită de către un sobor de ierarhi, având în frunte pe Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Preafericitul Hrisostom al Ciprului, Preafericitul Anastasie al Albaniei, reprezentanţii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, precum şi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei şi Întregului Orient. Acestora li s-au alăturat delegaţi ai celorlalte Biserici creştine din Liban, precum şi autorităţi şi personalităţi de prim rang din Liban, dintre care s-au remarcat preşedintele Michel Sleiman şi prim-ministrul Najib Mikati.

La sfârşitul ceremoniei, Înalt Preasfinţitul Mitropolit George Khodr al Muntelui Liban a ţinut un emoţionant cuvânt, în numele ierarhilor Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei, despre locul şi importanţa Preafericitului Părinte Ignatie al IV-lea Hazim în inimile clericilor şi credincioşilor ortodocşi arabi din întreaga lume, subliniind faptul că acesta a marcat profund, în ultimele cinci decenii, destinele acestei Biserici-martir, prin grija sa pastorală şi dedicarea totală pentru binele spiritual, afirmarea identităţii şi formarea pe baze solide creştine a fiilor săi duhovniceşti, iar acum „a venit vremea ca să ne vegheaţi şi să ne ocrotiţi pe mai departe din ceruri. Avem nevoie în continuare de rugăciunile Preafericirii Voastre înaintea tronului Preasfintei Treimi”. Totodată, Sanctitatea Sa Bartolomeu, în cuvântul rostit cu această ocazie, a făcut referire la rolul decisiv al marelui ierarh şi patriarh antiohian în promovarea cu demnitate a valorilor şi a identităţii creştinilor în lumea arabă musulmană din Orientul Mijlociu, în duh de pace şi cooperare, iniţiind cu multă însufleţire demersuri de aplanare a conflictelor între religii şi de evitare a violenţelor interetnice. De asemenea, a subliniat contribuţia sa fundamentală în crearea şi extinderea Universităţii Ortodoxe de la Balamand, precum şi a altor şcoli şi instituţii culturale şi social-filantropice din Liban şi din întreaga lume, în special în America de Nord şi de Sud, acolo unde există o puternică comunitate de ortodocşi antiohieni.

Ceremonia s-a încheiat prin acordarea post-mortem, de către preşedintele Republicii Liban, Excelenţa Sa Michel Sleiman, a celui mai înalt ordin prezidenţial, „Medalia Naţională a Cedrului”. În discursul său, Excelenţa Sa a spus: „Libanul se desparte de Preafericirea Voastră cu multă durere. Această suferinţă vine din faptul că izvoarele credinţei din patria noastră vor fi lipsite de înţelepciunea şi profunda voastră iubire. În această zi de despărţire, aşez pe catafalc acest ordin naţional, în semn de cinste şi profundă recunoştinţă pentru tot ceea ce aţi făcut pentru naţiunea libaneză. Veţi rămâne prezent mereu în inimile şi în mintea noastră”.

Luni, 10 decembrie, la biserica mănăstirii din Balamand, datând din secolul al VI-lea, în paralel cu slujba de prohodire de la sediul Patriarhiei Antiohiei din Damasc, au fost săvârşite Sfânta Liturghie arhierească şi slujba de pomenire de către IPS Arhiepiscop Iosif de Los Angeles şi Vestul Americii şi de către PS Alexandru, Episcop de Ottawa, Canada de Est şi nordul statului New York, în prezenţa corpului profesoral şi a studenţilor Universităţii din Balamand, cea mai reprezentativă şcoală universitară ortodoxă din Orientul Mijlociu, în cadrul căreia funcţionează 10 facultăţi din diverse domenii umaniste şi tehnice, la care sunt invitate să susţină cursuri personalităţi şi specialişti în domeniile respective din întreaga lume.

În acest cadru deosebit, Înalt Preasfinţia Sa Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul funeraliilor Întâistătătorului Patriarhiei de Antiohia, în cadrul căruia au fost puse în lumină vechile relaţii dintre cele două Biserici Ortodoxe, română şi antiohiană, precum şi personalitatea de excepţie a Părintelui Patriarh Ignatie.

(surse: www.basilica.ro –12.12.2012 | 10:30, http://www.spc.rs/eng/patriarch_ignatius_antioch_and_all_east_laid_rest_damascus )

Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, pelerinaje şi călătorii duhovniceşti, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, social..., ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s