Catedrala Mântuirii Neamului în 2012

Anul acesta, la Catedrala Mântuirii Neamului s-a lucrat la componente importante ale viitorului lăcaş de rugăciune. În luna decembrie 2011, s-a început turnarea radierului casetat al lăcaşului, care a fost finalizat la sfârşitul lunii iunie 2012. După această etapă, forţa de lucru s-a concentrat la înălţarea celor trei subsoluri ale viitoarei Catedrale patriarhale, prevăzute să se încheie la cota 0, informează Ziarul Lumina.

Radierul casetat al Catedralei Mântuirii Neamului a fost prevăzut să fie foarte solid, să preia sarcinile construcţiei şi să le distribuie pe o suprafaţă cât mai mare. „Dimensiunile geometrice şi masa totală a Catedralei au impus o soluţie de radier general pentru a folosi în totalitate capacitatea de rezistenţă a terenului. Grosimea radierului general, având deschideri mari pe zona centrală, a rezultat de 4 metri. Pe zonele cu sarcini concentrate mari, această grosime era insuficientă şi s-au sporit rezistenţa şi rigiditatea radierului pe aceste zone, ajungându-se la grosimi necesare de 6 m”, a spus ing. acad. Nicolae Şt. Noica.

Radierul casetat are următoarele elemente: placa inferioară de 70 cm, grinzi principale transversale şi longitudinale, grinzi secundare dispuse pe două direcţii, placa superioară de 55 cm. Ordinea de execuţie a lucrărilor (grinzi şi plăci) a fost realizată de la vest la est. După finalizarea radierului casetat, pe 28 iunie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit temelia Catedralei Mântuirii Neamului. Alături de Patriarhul României au fost Episcopii vicari-patriarhali Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul şi Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujitori din Administraţia patriarhală şi de la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ingineri şi muncitori, autorităţi locale şi centrale.

În ultima casetă a radierului a fost coborâtă, cu această ocazie, crucea din marmură de la slujba punerii pietrei de temelie din 29 noiembrie 2007, alături de aceasta, într-un tub de inox, documentul de sfinţire, precum şi copii după documentele fundamentale ale edificiului; autorităţi de construire, afişele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului. După finalizarea radierului, toată forţa de lucru s-a concentrat la înălţarea celor trei subsoluri ale Catedralei, care se încheie la cota 0.

La începutul lunii decembrie 2012, subsolul 3 era în stadiul de finalizare, lucrările desfăşurându-se la sala polivalentă de 1.684 de metri pătraţi, la subsolul 2 şi la subsolul 1. Echipele de muncitori lucrează contracronometru la montarea şi sudarea armăturii de fier pentru a nu întârzia lucrările de betonare. Inginerul Ion Ion, responsabil cu controlul calităţii de la firma constructoare Bog’Art, a spus că principalele lucrări pe şantier sunt cele de armare, cofrare şi betonare.

„Numai cine vede complexitatea acestor structuri metalice, care au în componenţa lor bare de oţel BST 500 şi armătură din fier rigidă tip BAR, poate înţelege că aceste lucrări succesive de armare, cofrare şi betonare sunt deosebit de complicate şi necesită foarte mare atenţie şi precizie”, a completat inginerul.

La sala polivalentă a Catedralei Mântuirii Neamului se lucrează la construirea foaierului şi a elementelor arhitecturale deosebite ale sălii, a bolţilor şi arcadelor şi a coloanelor, care vor definitiva edificiul. La subsolul 2 sunt finalizate holurile de acces, scările şi alte încăperi din componenţa acestuia. După ce panourile cofrajelor au fost îndepărtate în aceste zone, au mai rămas popii de susţinere. Lucrările continuă acum la subsolul 1, de la cota minus 6.80 metri, la două plăci intermediare de la cotele minus 2.30 metri şi 3.20 metri care vor veni ca nişte inele în jurul sălii polivalente şi la elementele verticale. Stâlpii, coloanele, pereţii perimetrali, diafragme şi altele componente ale subsolului 1 sunt armate în mare parte şi urmează să fie cofrate şi betonate.

sursa: http://www.catedralaneamului.ro/articole/

Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, social..., ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s