Ce este Adunarea Eparhială?

Adunarea Eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale unei eparhii. Funcționarea și structura Adunării Eparhiale sunt reglementate de articolele de la 90 la 94 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române.

„Adunarea Eparhială este organismul deliberativ al eparhiei alcătuit din 30 de membri, o treime clerici şi două treimi mireni, aleşi pe circumscripţii de delegaţii consiliilor parohiale pentru mireni şi de către toţi preoţii şi diaconii din eparhie organizaţi pe circumscripţii clericale. Sunt aleşi pentru un mandat de patru ani, iar actualul mandat are ca perioadă de activitate 2010 – 2014. Pe lângă cei treizeci de membri ai Adunării Eparhiale mai activează un număr de membri onorifici în acest organism deliberativ care sunt consultaţi în diferite domenii de activitate pe care aceştia le cunosc”, a declarat pentru TRINITAS TV Arhim. Veniamin Goreanu, Consilier în cadrul Sectorului Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Adunarea Eparhială se întrunește în anumite condiții.

„Acest organism deliberativ este condus sau are ca preşedinte pe Chiriarhul locului, în cazul nostru pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar în cazul celorlalte eparhii pe Arhiepiscopul sau Episcopul locului. Adunarea Eparhială se întruneşte statutar o dată pe an, în primul trimestru, fiind convocată cu ordinea de zi stabilită înainte şi cu cel puţin 14 zile înainte de întrunirea în şedinţă de lucru. Pe lângă şedinţele ordinare Adunarea Eparhială poate fi convocată ori de câte ori este nevoie de către preşedintele acesteia în cel mai scurt timp posibil în funcţie de situaţiile care se ivesc în cadrul eparhiei”, a spus Arhim. Cons. Veniamin Goreanu.

Adunarea eparhială este un organism cheie în structura Bisericii Ortodoxe Române.

„Adunarea Eparhială are un rol foarte  important în supravegherea şi vegherea la buna desfăşurare a activităţilor în cadrul eparhiei, ea supraveghind ca să se pună în aplicare hotărârile organismelor superioare deliberative ale Sfântului Sinod, ale celorlalte organisme deliberative şi executive şi supraveghează ca toată activitatea din cadrul eparhiei să se desfăşoare în conformitate cu prevederile statutare şi regulamentare”, a mai precizat Arhim. Cons. Veniamin Goreanu.

Adunarea eparhială are în componența sa cinci comisii de lucru permanente, care formulează propunerile asupra problemelor ce urmează a fi supuse deliberării.

sursa: http://www.basilica.ro

 

Acest articol a fost publicat în social.... Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s