Părintele Iustin şi-a exprimat dorinţa ca, în cazul unui deces, viitorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton de la Durău.

În ultimele zile la chilia părintelui Iustin au venit preoţi şi monahi pentru a-l vedea, de la fiecare şi-a cerut iertare şi i-a binecuvântat.
Joi (ieri), la privegherea de noapte, părinţii de la Mănăstirea Secu au adus sfintele moaşte ale părintelui Antim Găina, un mare duhovnic al mănăstirilor nemţene care l-a povăţuit pe părintele Iustin pe calea monahismului, fiindu-i şi duhovnic.
Vineri (azi), la ora vecerniei, a venit mitropolitul Teofan al Moldovei pentru a se ruga împreuna cu părinţii din mănăstire pentru sănătatea părintelui Iustin. Sf.Maslu-in-fata-chiliei-Parintelui-JustinS-a slujit Taina Sfantului Maslu la care a participat si mitropolitul. După săvârşirea Sfântului Maslu părintele Iustin a cerut să vină IPS Teofan, în chilia sa, pentru a discuta câteva lucruri. Părintele Iustin l-a rugat pe mitropolit să trimită o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel în care să ceară iertare şi dezlegare de păcate; în locul său a dorit să rămână stareţ părintele Hariton de la mănăstirea Durău. Dorinţa părintelui Iustin a fost ca cei ce rămân în urmă, în mănăstire, să aibă relaţii bune cu ierarhia Bisericii: “Fără ură, fără răutate”. Cuvintele părinteui Iustin au pus un accent deosebit pe: unitate, dragoste, ascultare. Şi-a exprimat dorinţa ca obştea să facă ascultare totală de părintele Hariton. Părintele Hariton a intrat în monahism la Mănăstirea Petru Vodă, a fost călugarit de părintele Iustin, iar ca duhovnic la mănăstirea Durău a mers din ascultare faţă de sfinţia sa.
Menţionez că starea fizică a părintelui Iustin nu este îmbucurătoare, în schimb era foarte lucid şi mărturia sa este înregistrată. Când părintele Iustin a spus acestea, mitropolitul a chemat preoţii care au slujit la maslu să vină (în chilie) să audă cele menţionate de pr. Iustin şi să-şi ia rămas bun de la sfinţia sa: “Ne luăm rămas bun pentru seara aceasta, dar asta nu înseamnă că părintele Iustin v-a pleca chiar acum dintre noi. Fiecare să meargă la chilia lui cu pace, că noi nu ştim ce va rândui Dumnezeu. Poate să îl mai ţină încă mulţi ani printre noi” a spus IPS Teofan încurajându-i pe cei prezenţi.
Despre decizia părintelui Iustin, IPS Teofan a spus: “Aş dori să nu încerce nimeni să influenţeze decizia părintelui Iustin, că n-ar fi mai bun ăla sau altul… E decizia părintelui Iustin şi trebuie respectată întocmai. Dacă părintele îşi va reveni şi va lua o altă decizie vom vedea atunci,în funcţie de care îi va fi dorinţa, rămâne în vigoare ce a spus ultima dată, ultimul cuvânt”.

ieromonah Eftimie Mitra

sursa: http://acvila30.ro/

Reclame
Acest articol a fost publicat în arhierei, istorie, sfinţi şi părinţi duhovniceşti ai Bisercii, social..., ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s