Referendum anulat şi o lege care permite eutanasierea câinilor fără stăpân.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, marţi, că referendumul legat de eutanasierea câinilor fără stăpân nu va mai avea loc, şi asta pentru că Parlamentul s-a mobilizat şi a adoptat o lege care permite municipalităţii să acţioneze.

„Avem astăzi o lege care răspunde în mare parte solicitărilor noastre şi ne permite să lucrăm (…) Am discutat cu liderii grupurilor politice din Consiliul General, i-am consultat şi au fost de acord pentru convocarea şedintei CGMB mâine, pentru a anula referendumul privind câinii maidanezi. Sper ca legea să devină funcţională rapid, să fie promulgată de preşedinte, s-o putem aplica. Oricum, de astăzi a crescut semnificativ şi capacitatea de capturare”, a declarat Oprescu.

Legea privind eutanasierea maidanezilor a fost adoptată de deputaţi, marţi, cu 266 de voturi. Câinii fără stăpâni vor fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile.

Cei care pierd câinii vor avea la dispoziţie şapte zile să îi revendice din adăposturi. Revendicarea şi adopţia câinilor vagabonzi este gratuită.

Amendamente adoptate la legea maidanezilor

Articolul 6 va avea următorul cuprins:

„Art.6. – (1) Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, conform prevederilor cuprinse în anexa nr.3.
(2) Se interzice uciderea câinilor de către alte persoane decât cele prevăzute în
prezenta ordonanţă de urgenţă sau prin alte metode decât eutanasierea.”

Art. 7 (1) În termenul prevăzut la art. 4 alin. (1) câinii capturaţi şi înregistraţi în evidenţele adăposturilor pot fi revendicaţi sau adoptaţi după cum urmează:
a) în primele 7 zile lucrătoare de la data înregistrării în evidenţele adăposturilor, câinii pot fi revendicaţi de către proprietari;
b) după expirarea termenului prevăzut la lit. a) şi până la expirarea termenului de 14 zile lucrătoare, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi de
către persoane fizice sau juridice, din ţară sau străinătate, în condiţiile legii.
c) revendicarea şi adopţia sunt gratuite;

(2)Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie.
Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.

(3) Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

(4) Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, câinii pot fi revendicaţi sau adoptaţi.

(5) Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se suportă din bugetul
local şi/sau din alte surse.

Eutanasierea câinilor se realizează conform Ghidului pentru eutanasierea animalelor, aprobat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Autor: Comisia pentru administraţie, Comisia juridică

vezi si video cu primarul S Oprescu pe sursa aticololului, http://www.antena3.ro/romania/sorin-oprescu-cere-anularea-referendumului-privind-eutanasierea-maidanezilor-legea-ne-permite-sa-actionam-227300.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în conferinţe, istorie, social..., ştiri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s