Sfinţirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

24.10.2011
La finalul procesiunii la amplasamentul noii Catedrale patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a oficiat slujba de sfinţire a paraclisului de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Biserica, în stil ştefanian, cu hramurile Învierea Domnului, Icoana Maicii Domnului – Prodromiţa şi Sfântul Ioan Gură de Aur a fost construită în numai trei luni.

În cuvântul rostit la finalul slujbei de sfinţire, Patriarhul României a arătat semnificaţia unuia dintre hramurile pe care paraclisul sfinţit astăzi îl poartă, şi anume al „Învierii Domnului”.

„Hramul Învierea Domnului este dat şi în amintirea bisericilor care au fost ucise prin demolare şi răstignite prin translare atunci când a fost construită Casa Poporului în timpul regimului comunist. Această bisericuţă aminteşte de faptul că biserica Înălţării Domnului şi a Sfântului Apostol Andrei se face şi ca o lucrare de dreptate a lui Dumnezeu pentru […] cele cinci biserici care au fost distruse sau translate ca să se construiască în timpul comunismului ateu această Casă care se află aproape de viitoarea Catedrală patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, a spus Preafericirea Sa.

După slujba de sfinţire Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în construirea acestui locaş de cult şi le-a oferit diplome de vrednicie.

Astfel, Patriarhul României a oferit Ordinul Sfântul Ştefan cel Mare pentru clerici arimandritului Ciprian Grădinaru precum şi pr. Ştefan Ababei, consilier patriarhal. Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru mireni a fost oferit domnului Bogdan Dinu, iar ordinul Sfântul Ştefan cel Mare domnului Vasile Avram.

De asemenea, ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a fost acordat următoarelor persoane: Valentina Morcovescu, Liliana Mateescu, fam. Axinte Gheorghe şi Elena şi Rodica Harmaş.

Diploma de onoare Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României a fost acordată următoarelor persoane: Romică Stejar, Paul Zamfir, Sorin Constantinescu, Marian Creţu, Răzvan Ionescu şi Vasile Finta.

Distincţia de vrednicie Sfântul Dimitrie cel Nou a fost acordată următoarelor persoane: Gheorghe Cedereaş, Nicolae Dragomir, Andrei Constantinescu, Călin Sas, Adrian Bonboază, Mihai Vladimir Iacov şi Nicolae Stroie.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit o Cruce de binecuvântare pentru sfântul lăcaş, o Sfântă Evanghelie, precum şi alte cărţi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s